
Webinar en/of Livestream organiseren
Een livestream, webinar of online tv-talkshow kunnen je op het puntje van je stoel zetten. Sterker nog: een goede livestream zorgt ervoor dat je als kijker het idee hebt fysiek aanwezig te zijn bij het event. Met een livestream is de afstand tussen organisator (het event) en de kijker namelijk niet meer relevant. Dit betekent dat je met een livestream een groter publiek kan aanspreken en je de boodschap naar een bredere doelgroep kan communiceren. Wil je jouw online-bijeenkomsten neerzetten als een tv-talkshow? Thuis, in de zaal, of allebei. Via livestream of hybride. Laten wij nou veel ervaring hebben in het organiseren van online events.
Van internationale congressen voor de Rijksoverheid, tot online bewonersbijeenkomsten voor ProRail. Wij maken een programma dat mensen willen zien en zorgen voor interactie met de kijker. Het online publiek kan vragen stellen of chatten tijdens de uitzending. Ook maken we gebruik van quizzen en polls waardoor de kijker echt betrokken blijft. Daarnaast kunnen wij de portretten of reportages voor in de uitzending van begin tot eind produceren. Wij zorgen voor begeleiding door tv-programmamakers, met als resultaat echte talkshows die een reguliere bijeenkomst overstijgen.
Online event
De huidige ontwikkelingen zorgen ervoor dat de vraag naar online oplossingen in korte tijd enorm gestegen is. Livestreaming werd met de opkomst van COVID-19 namelijk steeds populairder. Vanwege lockdowns werden mensen genoodzaakt om vanuit huis mee te kijken. De livestream heeft de kracht mensen bijeen te brengen zonder dat ze fysiek bij elkaar aanwezig zijn. Dit maakt dat je met deze vorm van communicatie over een wereldwijd publiek beschikt.
Oké je wilt dus een online event organiseren? Dat kan! Wij denken graag met je mee maar het zou fijn zijn als je zelf al helder hebt wie je wilt aanspreken en wat je boodschap is. Op basis van die informatie kunnen we gezamenlijk kijken naar de meest passende vorm van een online event. Voor een livestream kies je als je de doelgroep online wilt laten meekijken via een live video- en audioaansluiting. Het is bij een livestream ook mogelijk om een beperkte hoeveelheid publiek uit te nodigen op de fysieke locatie. Bij een webinar daarentegen, is er alleen online publiek aanwezig. En dat brengt interactieve mogelijkheden met zich mee. Kies voor de vorm die het best past bij je doelgroep en je boodschap.
Livestream
Met een livestream heb je dus geen directe interactie met je online kijker. Dit betekent dat de kijker de live-uitzending in zich opneemt zoals je zou doen bij een live televisie-uitzending. Een livestream uitzending wordt dus niet bewerkt omdat het online is. Daarnaast kan je als kijker niet reageren maar bent wel onderdeel van wat er op dat moment live gebeurt. Denk hierbij aan een persconferentie, een livestream van een college, een TED-talk of een voetbalwedstrijd.
Juist omdat er geen interactie mogelijk is en de kijker al zijn/haar aandacht heeft om de livestream te bekijken, is het van belang dat de kwaliteit goed en professioneel is. Het is dan ook noodzakelijk om een hoge beeldkwaliteit en een goede internetverbinding te hebben. Meer dan de helft van de kijkers verlaat de livestream namelijk binnen 1,5 minuut als dit niet het geval is. Het platform waar de livestream wordt uitgezonden bepaald naast de technische mogelijkheden ook de gebruikerservaring van de kijker. Bij WIRTZ garanderen we televisie waardige kwaliteit doordat we altijd streamen in full HD en waar nodig in 4K. We hebben de benodigde apparatuur in huis om voor jou een professionele uitzending te organiseren!
Een livestream kan je hosten op een extern platform waar de kijkers moet inloggen om de livestream te kunnen bekijken. Maar je kunt er ook voor kiezen om je livestream op een van je social mediakanalen te streamen. Je kunt dan alvorens aankondigen waar de livestream te zien is en hoe laat. Sinds kort kunnen TikTok en Pinterest zich aansluiten bij het rijtje streamingplatformen wat bestaat uit: YouTube, Vimeo, Hopin en WebinarGeek. Het is van groot belang om eerst onderzoek te doen naar de doelgroep en waar die zich bevindt, voordat er een platform keuze wordt gemaakt. Al voor Corona greep WIRTZ veel livestream klussen aan die uiteenliepen van videoboodschappen tot aan complete shows. Door de jaren heen is deze manier van online casten uitgegroeid tot een specialisatie van het team.
Webinar organiseren
Een webinar is dus een event waar alléén online kijkers bij aanwezig zijn. Maar wanneer kies je nou voor een webinar? Een webinar wordt voor verschillende doeleinden gebruikt denk bijvoorbeeld aan een online training of een workshop. Door diverse interactiemogelijkheden is het publiek daadwerkelijk onderdeel van de uitzending. Diverse interactie elementen als een quiz, chat of poll kunnen worden toegevoegd. Maar ook de simpele vraag-antwoord structuur werkt altijd goed. Niet alleen om de betrokkenheid van de kijker te vergroten, maar ook om de spanningsboog te behouden.
Net als bij een livestream kan je met inloggegevens toegang krijgen tot de webinar. Zo krijgen alleen de uitgenodigden toegang tot het online event. Een webinar kan je organiseren op elke gewenste locatie: in een studio, op kantoor of op een andere gewenste locatie. Alleen de presentator bevindt zich op de specifieke locatie. Dit zorgt voor flexibiliteit in de organisatie!
Een groot voordeel van een webinar is dat je jouw doelgroep echt leert kennen. Tijdens een webinar ga je namelijk in gesprek met het publiek. Hierdoor krijg je specifieke informatie die jou meer inzicht geven in hoe je doelgroep denkt en wat zij nodig hebben. Deze informatie kun je vervolgens goed gebruiken om je communicatie- en marketingstrategieën scherp te stellen.
Een groot voordeel van een livestream en/of webinar organiseren is het bereik. Ook na jouw online event bereikt de boodschap namelijk mensen. Dit komt omdat je een livestream en een webinar kan terugkijken. Mits deze openbaar beschikbaar staat. De uitzending is weliswaar niet meer live maar je kijkt wel een live uitzending terug. Je kunt dan in de communicatie naar je doelgroep, bijvoorbeeld via social media, ook na het evenement refereren naar de webinar of livestream. Het kan namelijk zo zijn dat iemand de uitnodiging heeft gemist of dat de persoon recentelijk pas in aanraking is gekomen met jouw organisatie en dus helemaal niets afwist van het online event. Een livestream en een webinar zorgen dus voor een groot bereik maar creëren ook nieuwsgierigheid bij de doelgroep om een eventuele volgende uitzending bij te wonen.
Livestream of webinar organiseren?
Kan je niet kiezen tussen een livestream of webinar omdat je niet weet welke vorm het beste past bij jouw boodschap? Of omdat je eigenlijk een combinatie wil? Geen zorgen. Wij denken graag in mogelijkheden en hebben vaker een combinatie van de twee live events georganiseerd. Denk hierbij aan een livestream waar online kijkers mee kunnen denken over vragen die door een presentator aan de gasten worden gesteld. Je kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen om te sparren voor de beste mogelijkheid voor jouw evenement.
Ready to communicate your story?
Communiceer jouw boodschap via een livestream of webinar naar je doelgroep net als ….
- MARQUES Congres 2022 – Wrap-Up:
Al twee jaar mogen wij de jaarlijkse conferentie van MARQUES op audiovisueel vlak verzorgen. In 2021 hybride: met mensen in de zaal én online kijkers over de hele wereld. Afgelopen september 2022 live in Madrid. Een week waar merkenrecht advocaten bijeen kwamen voor plenaire sessies, workshops, een culturele avond in Casino de Madrid én een galadiner bij Palacio del Negralego.
Opdrachtgever: MARQUES
- WCEF Wrap-Up:
De circulaire economie is één van de essentiële oplossingen om de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen en de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken. Door het slimmer en zuiniger omgaan met grondstoffen wordt verspilling en vervuiling tegengegaan. En dat levert 50% minder uitstoot op! Dat was de boodschap van de online conferentie WCEF+Climate, het World Circular Economy Forum + Climate. Landen, organisaties en bedrijven hebben tijdens de conferentie gezamenlijk een concreet actieplan opgesteld om over te gaan op circulair produceren. WIRTZ heeft de complete virtuele conferentie geproduceerd met maar liefst 21 online tv-programma’s met internationale gasten. In de studio én online. We waren verantwoordelijk voor de inhoudelijke vertaling van het circulaire verhaal naar een boeiend en volwaardig online tv-programma.
Geproduceerd in opdracht van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met NEP Group en MediaMonks.
- Internationaal confers MHPSS:
In oktober 2019 organiseerde het Ministerie van Buitenlandse Zaken de International Conference on Mental Health & PsychoSocial Support. WIRTZ was verantwoordelijk voor de live congres registratie, meercamera interviews, reportages en de aftermovie.
Tijdens dit congres werd aandacht gevraagd voor geestelijke gezondheid en psychosociale hulp voor mensen in crisisgebieden. Alle belangrijke spelers in het veld zijn aanwezig. Van internationale beleidsmakers en bewindspersonen tot NGO’s, hulpverleners met jarenlang ervaring in conflictgebieden en mensen met zgn. ‘lived experience’.
De live registratie werd uitgezonden op YouTube en de verschillende interviews en reportages zijn uitgezet op de Engels- en Nederlandstalige website van de Rijksoverheid.
Opdrachtgever: Ministerie van Buitenlandse Zaken