INFO

Animatiefilm laten maken

Waarom een animatievideo laten maken?

Een animatievideo kan een krachtig instrument zijn om je boodschap effectief over te brengen, je merkimago te versterken en je publiek te betrekken. Ideaal om complexe, wetenschappelijke of technische onderwerpen op een eenvoudige manier uit te leggen. Ook kan het je merkimago versterken door je merk op een creatieve en originele manier te presenteren. En laten we het virale effect niet vergeten, een goed geanimeerde video kan het bereik vergroten en je boodschap verspreiden onder een groter publiek.

Het maken van een goede animatievideo vereist expertise. Wij bij WIRTZ Film hebben over de afgelopen bijna 20 jaar een schat aan ervaring opgedaan in het maken van tientallen animatie producties. Hieronder zie je een aantal voorbeelden. Met de juiste planning en samenwerking met een ervaren animator kun je een mooie en pakkende animatiefilm maken.

Let’s create a story

Animatiestijlen

Over smaak valt niet te twisten… we kunnen uren praten over welke soorten animaties er zijn. Er zijn veel verschillende stijlen animatie, elk met hun eigen kenmerken en technieken. Hieronder een paar voorbeelden:

2D animatie

Dit is een digitale animatiestijl die vergelijkbaar is met handgetekende animatie. Een voorbeeld hiervan is lijnen animatie. De tekeningen worden echter op de computer gemaakt met behulp van speciale software.

3D animatie

Dit is een computer gegenereerde animatiestijl waarbij personages en objecten in een virtuele 3D-ruimte worden geplaatst.

Explainer video

Dit is vaak een combinatie van live action en animatie. Zo kan een presentator op camera een onderwerp uitleggen terwijl op de achtergrond animaties verschijnen die verduidelijking bieden. Ook verlevendigt de animatie de presentatie. Zo versterken beide vormen elkaar. Dit wordt gedraaid voor een green screen waardoor de animaties achteraf gemakkelijk toegevoegd kunnen worden.

Stop motion animatie

Bij deze stijl worden fysieke objecten zoals klei, poppen of papier gebruikt om de animatie te maken. De objecten worden steeds een beetje verschoven en gefotografeerd om de illusie van beweging te creëren.

Whiteboard animatie

Bij deze stijl wordt de animatie getekend op een wit oppervlak, alsof het een presentatie of uitleg betreft. De animatie is vaak te zien als een timelapse, terwijl de tekenaar de animatie in real-time maakt.

Motion graphics animatie

Dit is een stijl die vaak wordt gebruikt in digitale media en marketing. Het omvat het gebruik van geanimeerde grafische elementen, zoals tekst, vormen en pictogrammen om visueel aantrekkelijke inhoud te maken.

Cut-out animatie

Dit is een animatiestijl waarbij personages, objecten en achtergronden uitgesneden worden uit ‘plat’ materiaal, bijvoorbeeld foto’s.

Ons voorstel; neem contact op of kom langs bij WIRTZ Film en we zoeken samen uit welk type animatie het beste bij je bedrijf en/of verhaal past.

Wat kost een animatievideo?

De kosten van een animatievideo kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de stijl van animatie, de duur van de film, het niveau van detail en de complexiteit van de scènes en personages. Over het algemeen is het maken van een animatiefilm duurder dan het maken van een live-action film van vergelijkbare lengte en kwaliteit.
Een ding is zeker; bij Wirtz zijn we altijd transparant als het gaat om kosten voor een video.

Onze werkwijze bij het maken van een animatie

Wanneer wij een opdracht binnenkrijgen om een animatievideo te maken, dan gaan wij graag het gesprek met jou aan over wat jouw wensen en ideeën zijn voor de animatiefilm. Aan de hand van dit gesprek zullen wij een team samenstellen dat jouw project uit zal gaan werken. Wij werken al onze projecten aan de hand van een vast stappenplan af. Dit zorgt zowel voor duidelijkheid bij jou, de klant, als bij ons. Dit stappenplan omvat de volgende zes stappen:

Stap 1: Concept- en begrotingsfase

In de eerste stap bespreken we wat het doel is van de animatie, wie de doelgroep is, welke boodschap je wilt overbrengen en welke animatiestijl het meest geschikt is.

Stap 2: Research-, scenario- en scriptfase

Hierin wordt het verhaal van de animatievideo uitgewerkt in een script. Het script bevat de verhaallijn, dialogen en instructies voor de animatieproductie.

Stap 3: Pre-productiefase

In deze fase wordt het script vertaald naar een visuele voorstelling van de animatie, waarbij elke scène wordt uitgetekend in een reeks beelden. Dit is het storyboard. Zo kun je ook goed de gekozen stijl zien.

Stap 4: Eerste opzet animatie

Als jij als klant het storyboard hebt goedgekeurd, kan een eerste korte opzet van de animatie gemaakt worden. Dit doen we om er zeker van te zijn dat alle neuzen straks dezelfde kant op staan in het productieproces. Hierbij wordt een deel van het storyboard geanimeerd met ruwe graphics en timing om een kort voorproefje te geven van hoe de uiteindelijke animatie eruit zal gaan zien.

Stap 5: Productiefase

Als het beknopte animatievoorstel is goedgekeurd, kan het leukste gedeelte van het proces beginnen: bij deze stap worden de afbeeldingen en animatie-effecten gemaakt en geanimeerd om de uiteindelijke video te creëren.

Stap 6: Post-productiefase

Als de animatie gereed is worden ook de stemmen, muziek en geluidseffecten toegevoegd. Zo wordt de animatiefilm afgerond. Hierin kunnen we ook toegankelijkheidseisen verzorgen dus de video geschikt maken voor doven, slechthorenden en blinden.

Stap 7: Oplevering

Als de animatiefilm helemaal is afgerond, wordt deze aan de opdrachtgever opgeleverd. De productie is compleet en afgerond. We kunnen ook adviseren bij de distributie van de video.

Elke fase omvat een aantal stappen die op dat moment gezet moeten worden. Omdat wij ieder project volgens dit stappenplan afhandelen, is voor iedereen duidelijk in welke fase we zitten en is het voor jou als klant altijd helder wat wij voor jou aan het doen zijn en wat de werkzaamheden allemaal omvatten.

Nu is het wachten op de enthousiaste reacties van jouw kijkers! Wij zijn ook gespecialiseerd in het creëren van bedrijfsfilms en het organiseren/opzetten van webinars en livestreams.

Animatie impressie